Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Friday 1 September 2000

Θα τιμηθεί η επέτειο του ολοκαυτώματος του 1825

Παλιομονάστηρο Βρονταμά
(Φωτό: Μιχάλη Λεϊμονίτη)

 Κείμενο: Δημήτρης Κατσάμπης

Ο Παλλακωνικός Σύλλογος Νότιας Αυστραλίας, στο μηνιαίο μπάρμπεκιου που θα γίνει στο Λακωνικό Οικογενειακό Κέντρο την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, θα τιμήσει τους Λάκωνες προγόνους θήματα της επιδρομής του Ιμπραήμ το 1825. 

Για τον καιρό εκείνο η λακωνική παράδοση διηγείται τρομερές σκηνές αξεπέραστου ηρωισμού αλά και φρίκης που βαστήξανε 24 ολόκληρες μέρες, από 30 του Αυγούστου μέχρι 22 του Σεπτέμβρη 1825.
Εκείνες τις ημέρες «αχολογούσανε οι χαράδρες και γεμίζανε αντίλαλους τα φαράγγια του Πάρνωνα» όταν ο Ιμπραήμ Πασάς με μεγάλη φάλαγγα έκανε επιδρομή με σκοπό την εξόντωση και τρομοκράτηση του λακωνικού λαού και καταστροφή της λακωνικής γης.

Όπου περνούσε σκότωνε, έπαιρνε αιχμάλωτους νέους και νέες και έκαιγε τα χωριά. Μεγάλες σφαγές γινήκανε στο Κυπαρίσσι όπου σκοτωθήκανε 800, στα Τρίνησα κοντά στο Γύθειο με 70 θύματα και στο Βρονταμά. Από γραφτά της εποχής λέμε η πιθανή πορεία που ακολούθησε ένα από τα τμήματα του Ιμπραήμ να ήτανε Κουρτσούνα, Τρίνησα, Ασωπό, Κυπαρίσσι, Κρεμαστή, Γεράκι, Βρονταμά και Βασιλοπέρασμα.

Ύστερα από το κάψιμο του Γερακιού και της Καρίτσας οι εχθροί τραβήξανε κατευθείαν για το Βρονταμά κι αφού κάψανε τα σπίτια όλου του χωριού ριχτήκανε με ορμή να βρούνε τους πανικοβλημένους χωρικούς που ήτανε κρυμμένοι στη σπηλιά στο Παλιομονάστηρο. Εκεί, πάνω από 300 Βρονταμίτες βρήκανε μαρτυρικό θάνατο τυλιγμένοι στις φρικτές φλόγες ενός κυριολεκτικού ολοκαυτώματος. Μόνο 5-6 κατορθώσανε να σωθούνε.

Κάθε χρόνο οι Βρονταμίτες στις 15 του Σεπτέμβρη τιμάνε τους προγόνους συγχωριανούς που καήκανε την μαρτυρική εκείνη μέρα του 1825, θύματα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και τη χιλιάκριβη τη λευτεριά. Η δε ντόπια μούσα εξυμνεί τους ήρωες από τον Βρονταμά με «Το Τραγούδι του Ολοκαυτώματος».

Εδώ στην Αυστραλία ο Λακωνικός Σύλλογος θεωρεί τον εορτασμό προς τιμή των νεκρών προγόνων κληρονομικό δικαίωμα που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πατριωτικής ανατροφής της αυστραλομεγαλωμένης και αυστραλογενημένης γενιάς.

Αιωνία η μνήμη σας αδέρφια Λάκωνες!

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Τρία πουλάκια κάθονται στης Κρίτσοβας τη ράχη,
τώνα τηράει το Βρονταμά και τάλλο το ποτάμι,
το τρίτο το καλύτερο μοιρολογάει και λέει:
-Θε’ μου και τι γίνηκαν οι δόλιοι οι Βρονταμίτες;
Μάϊδε σε γάμο φαίνονται, μάϊδε σε πανηγύρι,
μον’ πήγαν κι αποκλείστηκαν μέσα στο Μοναστήρι.
Μπραήμ Πασάς επέρασε, Μπραήμ Πασάς τους λέει:
-Βγάτε να προσκυνήσετε, την εκκλησιά ν’ αφήστε!
Και κείνοι τ’ απαντήσανε και κείνοι τ’ απαντάνε:
-Άϊστε και σεις κι η πίστη σας, μουρτάτες χαθείτε,
οι Βρονταμίτες ζωντανοί, Τούρκους δεν προσκυνάνε,
Καλλιό ’χομε το κάψιμο, παρά να σκλαβωθούμε...

No comments:

Post a Comment