Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Wednesday 7 September 2005

Τα Λεωνίδια: Καινούργιος πολιτιστικός θεσμός των Λακώνων του Σίδνεϊ

Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια μαθαίνουμε ότι ο αδελφικός μας σύλλογος, ο Παν-Λακωνικός Σύλλογος της Νέας Νότιας Ουαλίας, τούτο μήνα πρόκειται να εγκαινιάσει ένα καινούργιο πολιτιστικό θεσμό με το όνομα Λεωνίδια τα οποία θα λάβουν μέρος στο Σίδνεϊ στις 22, 23 και 24 του Σεπτέμβρη.

Τα «Λεωνίδια» ήταν ετήσιες εορτές των αρχαίων Σπαρτιατών προς τιμή του ήρωα βασιλιά και τους 300 θερμοπυλομάχους.  Στο σύγχρονο Σίδνεϊ επαναφέρετε προς τη διάσωση των παραδόσεων μας εδώ στην Αυστραλία.

Οι Σπαρτιάτες του Σίδνεϊ βλέπουν τα Λεωνίδια σα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας από τη βραβευμένη Ελληνίδα και Λακώνισα Έφη Αλεξάκη, διάλεξη της γνωστής φιλολόγου Αναστασίας Αναστασιάδου για τα 200 χρόνια από το θάνατο του πρόδρομου της μεγάλης ελληνικής επανάστασης, καπετάν Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, και επίσημο χορό.

Σκοπός των Λεωνιδίων είναι να προβάλουν, να δώσουν έμφαση και να ξαναθυμίσουν σε μικρούς και μεγάλους την κουλτούρα, την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου της καταγωγής μας, της Λακωνίας.  Έτσι θα δείξουμε σαν Έλληνες και σε τούτη την περίπτωση σαν Σπαρτιάτες συμμετέχουμε, τιμούμε και συνεχίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σαν αναμνηστικό των εγκαινίων των Λεωνιδίων ο εκεί Παν-λακωνικός Σύλλογος θα εκδώσει λεύκωμα που θα αναφέρει ιστορικά στοιχεία το τόπου μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και θα είναι διανθισμένο με γνωστά και ιδιαίτερα αξιόλογα τοπία της Λακωνίας.

Σαν αδελφικός σύλλογος ο Παλλακωνικός της Νότιας Αυστραλίας συγχαίρει την πρωτοβουλία του Σίδνεϊ και με ιδιαίτερο μήνυμα εύχεται η διοργάνωση να στεφθεί με κάθε επιτυχία.  Βλέπετε το μήνυμα μας.

Ο Παλλακωνικός Σύλλογος της Νότιας Αυστραλίας χαιρετίζει την έκδοση του λευκώματος και το καινούργιο θεσμό των Λεωνιδίων που οργανώνονται στο Σίδνεϊ.  Εύχεται, επίσης, κάθε επιτυχία στους στόχους που συμβάλουν στην διατήρηση και προώθηση της κουλτούρας μας στη Αυστραλία και στη σύσφιγξη των δεσμών μας με την προγονική μας πατρίδα τη Λακωνία.
Μήνυμα του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας
στον Παλλακωνικό Σύλλογο Νέας Νότιας Ουαλίας
για τα «ΛΕΩΝΙΔΙΑ 2005»

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζουμε τις εκδηλώσεις των Λεωνίδιων  που οργανώνετε για πρώτη φόρα φέτος στο Σύδνεϋ.

Η πρωτοβουλία σας αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό άλμα στην διατήρηση και προώθηση της κληρονομιάς των Λακώνων στην Αυστραλία.  Οι εκδηλώσεις αυτές, που προβάλουν και προωθούν τον πολυπολιτισμό στη χώρα τούτη,  δίνουν την ευκαιρία στους Αυστραλούς συμπολίτες μας, αλλά και στα παιδιά μας, να γνωρίσουν και να βιώσουν την πλούσια λαογραφική και πνευματική μας παράδοση.

Η προσπάθεια αυτή τιμάει ολόκληρη την πατριά των Λακώνων της Νέας Νότιας Ουαλίας.  Είμαστε βέβαιοι η πολιτιστική προβολή των Λακώνων στην Αυστραλία θα συνεχιστεί τόσο με τις εκδηλώσεις του συλλόγου σας όσο και με άλλες εκδηλώσεις που μπορούμε και πρέπει να διοργανώνουμε σε άλλες πολιτείες της χώρας.    

Θερμά συγχαρητήρια και ευχές για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία των «ΛΕΩΝΙΔΙΩΝ 2005».

Χρίστος Γ Βλάχος
Πρόεδρος

No comments:

Post a Comment