Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Ο Παλλακωνικός Σύλλογος κέρδισε επαίνους στην Πολιτειακή Βουλή

Ομιλία της Άναμπελ Ντάιγκανς

Αντιπρόσωπος της έδρας ΄Ελντερ

18 Μάρτη 2015
Στις 18 Μαρτίου τα σημερινά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Παλλακωνικού Συλλόγου, μαζί με παλαίμαχα μέλη που έχουν υπηρετήσει το σύλλογο με διάκριση για πολλά χρόνια, ήταν καλεσμένοι της κας Άναμπελ Ντάιγκανς με την ευκαιρία της ομιλίας της με θέμα την πολυπολιτισμικότητα. Η κα Ντάιγκανς είναι η βουλευτής της τοπικής πολιτειακής έδρας Έλντερ και θερμός υποστηρικτής του Παλλακωνικού Συλλόγου. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της, που αναδημοσιεύεται εδώ, αναγνωρίζει το έργο του Παλλακωνικού Συλλόγου, και έχει πλέον τεκμηριωθεί στο Hansard, το επίσημο ιστορικό αρχείο όλων των ομιλιών που έχουν ποτέ εκφωνηθεί στη Βουλή της Νότιας Αυστραλίας.

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ

Κα ΝΤΑΪΓΚΑΝΣ (Έλντερ) (15:17): Θα ήθελα να μιλήσω σήμερα για την πολυπολιτισμικότητα, ένα όραμα του μεγάλου πρωθυπουργού του Εργατικού Κόμματος της Νότιας Αυστραλίας, Ντον Ντάνσταν. Στην έδρα μου Έλντερ, έχω την τιμή να έχω στενές σχέσεις με πολλές από αυτές τις ομάδες. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να υποδεχτώ στη βουλή τους φιλοξενούμενούς μου, δύο αξιόλογες και δυναμικές τοπικές κοινότητες: τον Παλλακωνικό Σύλλογο της Νότιας Αυστραλίας καθώς και τον Ισλαμικό Σύλλογο της Νότιας Αυστραλίας. Καλώς ήρθατε, ιδιαίτερη είναι η χαρά μου που είστε μαζί μου σήμερα.

Σε σχέση με την πολυπολιτισμικότητα, ο Κυβερνήτης στην πρόσφατη ομιλία του μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσουμε πέρα από την αποδοχή και στη θέση της να βρούμε την κατανόηση, η τελευταία να οδηγεί σε μια ενεργή σχέση αμοιβαίας αμφίδρομης δέσμευσης. Η Αυστραλία είναι μια συναρπαστική εστία για πολλές διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες, που όλοι ζουν μαζί κάτω από την ίδια σημαία. Η απογραφή του 2011 δείχνει οι Αυστραλοί αυτοπροσδιορίζονται με περισσότερες από 300 διαφορετικές καταγωγές, καθώς 43 τοις εκατό έχουν τουλάχιστον ένα γονέα που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Αυστραλίας το 2011 γεννήθηκε στο εξωτερικό. Η Νότια Αυστραλία αντικατοπτρίζει αυτό το εθνικό κολάζ σε μικρότερη κλίμακα.

Η όμορφη πολιτεία μας είναι σπίτι για ανθρώπους από περισσότερα από 200 διαφορετικά πολιτιστικά, γλωσσικά και θρησκευτικά υπόβαθρα, και συλλογικά μιλάμε περισσότερες από 200 γλώσσες και πιστεύουμε σε περίπου 100 θρησκείες. Περίπου 350.000 κάτοικοι της Νότιας Αυστραλίας έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και κάπου 220.000 μιλούν μια γλώσσα εκτός από τα αγγλικά στο σπίτι. Σχεδόν το 13 τοις εκατό του πληθυσμού της Νότιας Αυστραλίας αποτελείται από μετανάστες μη αγγλόφωνης προέλευσης∙ ποσοστό που ανέρχεται σχεδόν στο 25 τοις εκατό, όταν περιβάλλονται και τα παιδιά των μεταναστών.

Εκτός από τις δύο ομάδες μαζί μας σήμερα, η έδρα Έλντερ είναι επίσης έδρα σε ένα μεγάλο αριθμό πολυπολιτισμικών και θρησκευτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων την Ιταλική ομάδα St Maria Goretti, το Σωματείο της Κοινότητας των Ατσόλι, την Πολωνική Κοινότητα, και το Σύλλογο Ινδουιστών. Αυτές οι ομάδες συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην τοπική κοινωνία, τόσο με πράξεις καλοσύνης και συμπόνιας για μειονεκτούντα άτομα και για ηλικιωμένους, όσο και με κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες καθώς και εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Μία από τις οργανώσεις των επισκεπτών μας σήμερα, ο Παλλακωνικός Σύλλογος ή «Λεωνίδας», είναι μη κερδοσκοπική ομάδα που ιδρύθηκε το 1966 για να παρέχει προς τους Ελληνοαυστραλούς κοινωνική, πολιτιστική και μορφωτική επαφή τόσο για τις οικογένειες και τους φίλους τους καθώς και για την τοπική κοινωνία. Έχει 445 μέλη, μοιρασμένα σχεδόν ισομερώς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Εδρεύει στο Οικογενειακό Κέντρο Πλύμπτον Παρκ και φέρει το όνομά Παλλακωνικός Σύλλογος

Το οικογενειακό κέντρο διοργανώνει βραδιές λέσχης, γεύματα, σεμινάρια και βραδιές κινηματογράφου ενώ πολλοί πιστοποιούν για τις περίφημες βραδιές κατσικιού και μακαρονάδας καθώς και για τα κυριακάτικα μπάρμπεκιου. Η φιλανθρωπία είναι σημαντικός στόχος για τους Λάκωνες και τα τελευταία χρόνια μέλη του έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 70.000 δολάρια για τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Νότια Αυστραλία και πάνω από 10 χιλιάδες δολάρια για αναγκαία φάρμακα για ένα περιφερειακό νοσοκομείο στην περιοχή της Λακωνίας στην Ελλάδα.

Οι άλλοι μου φιλοξενούμενοι είναι ο Ισλαμικός Σύλλογος της Νότιας Αυστραλίας που εδρεύει στο Τζαμί στο Park Holme, είναι κι αυτός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε γύρω στη δεκαετία του 1940. Εκτός από τους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς του στόχους, ο Σύλλογος των περίπου 2000 μελών αποσκοπεί να παράσχει στην τοπική κοινονία με «κοινωνικές, μορφωτικές και πνευματικές υπηρεσίες. Η ομάδα, με τον Ιμάμης της, πρόσφατα στήριξαν την επίσκεψή του Μεγάλου Μουφτή της Αυστραλίας στους ισλαμιστές ηγέτες της Ινδονησίας προκειμένου να επικαλεστεί για τη ζωή των θανατοποινιτών. «Το έλεος και η συγχώρεση βρίσκονται στην καρδιά του Ισλάμ για όσους μετανοούν και αναμορφώνουν τους τρόπους τους,» είπε την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα, ως αποτέλεσμα της προσδοκίας και του οράματος του Ισλαμικού Συλλόγου της Νότιας Αυστραλίας, έχω την τιμή να ανακοινώσω της μουσουλμανικής παροικίας το εναρκτήριο Αλ-Σαλάμ Φεστιβάλ (το φεστιβάλ ειρήνης) το οποίο θα λάβει χώρα στο Rymill Park την Κυριακή 26 του Απρίλη. Στόχος αυτού του φεστιβάλ είναι η προώθηση του μηνύματος της ειρήνης και να αντιμετωπίσει τα στερεότυπα σχετικά με το Ισλάμ.

Όλοι οι βουλευτές, και από τις δύο βουλές του Κοινοβουλίου σήμερα θα λάβετε προσωπική πρόσκληση για την εκδήλωση αυτή, και αφίσες θα ακολουθήσουν σύντομα.

Να χειροκροτούμε τα οφέλη της πολυπολιτισμικότητας, με τους πολλούς και ποικίλους της τομείς∙ κοινωνικούς, μορφωτικούς, και οικονομικούς. Με κάθε νέο κύμα μεταναστών στις ακτές μας έρχονται νέες μορφές πολιτιστικής έκφρασης, διαφορετικές δεξιότητες και εμπειρογνωμοσύνη, γλώσσες, τρόφιμα, είδη ένδυσης, φεστιβάλ και παράδοση. Το γραφείο μου και εγώ στηρίζουμε και συνηγορούμε εκ μέρους όλων των πολυπολιτισμκών ομάδων στην κοινότητά μου, και είμαι πολύ ευτυχής που έχω όλους τους φίλους μου στο θεωρείο σήμερα. Καλώς ήρθατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου