Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2000

Ο Σύλλογος συνεχίζει να δένει κάθε Λάκωνα ψυχικά με τις ρίζες του

Θα γίνει και φέτος, όπως είναι καθιερωμένο από την ίδρυση του συλλόγου μας το 1966, η γιορτή του συλλόγου που γίνεται τον Οκτώβρη κάθε χρόνο.  Ετούτο τον μήνα ο σύλλογός μας κλείνει τα 33 του χρόνια και περπατάει στα 34.

Ο σύλλογος εξακολουθεί να προοδεύει γιατί από την αρχή είχε θεμέλια μιας ευρύτερης λακωνικής πάτριας και την οικονομική υποστήριξη πολλών.  Για να καταλάβουμε καλύτερα την γέννηση του συλλόγου μας ας ρίξουμε μια ματιά από τα παλιά στα σημερινά.

Όπως κι οι υπόλοιποι Έλληνες, οι Λάκωνες απ' τις αρχές του αιώνα αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη στη ξενιτιά: στην Αμερική, στην Αργεντινή, στην Νότια Αφρική και στην Αυστραλία.

Οι μεγαλύτερη μάζα Λακώνων έφτασε στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του '50.  Η πρώτη γεύση τους στην καινούργια πατρίδα ήταν τα περιβόητα κέντρα υποδοχής στην Μπονεγκίλλα της Βικτόριας και στο Γούντσαϊντ της Νότιας Αυστραλίας.

Στις αρχές η ζωή ήταν δύσκολη κι οι Λάκωνες ένιωθαν την ανάγκη να διατηρήσουν και να δυναμώσουν τις σχέσεις τους με άλλους Λάκωνες και πατριώτες γενικά.

Το καφενείο του Καριτσιώτη, Γιάννη Κατσάμπη, στο Ράϊτ Στρητ στο Σίτυ στις αρχές ήταν ένα κέντρο συναντήσεως των Λακώνων.  Εκεί γεννήθηκε η ιδέα να ιδρυθεί ένας σύλλογος που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Λάκωνες και στο γειτονικό σπίτι του Παναγιώτη και της Ανθούλας Τσετσέρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για να συζητηθεί η ίδρυση του Παλλακωνικού.

Ο Παλλακωνικός Σύλλογος ιδρύθηκε επίσημα στις 2 Οκτωβρίου 1966 όταν μια τριμελές προσωρινή επιτροπή ανέλαβε τα καθήκοντα να γράψει μέλη, να συντάξει καταστατικό και να καλέσει όλους τους Λάκωνες σε ιδρυτική γενική συνέλευση.

Η πρώτη γενική συνέλευση έγινε με τη συμμετοχή πάνω από 100 Λακώνων στις 18 του Δεκέμβρη 1966 και τότε αποφασίστηκε να ονομαστεί Παλλακωνικός Σύλλογος Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας».

Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ηλίας Γ Καρούνος και τα υπόλοιπα μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ήταν οι ακόλουθοι:  Γιώργος Π Οικονόμου (αντιπρόεδρος), Χρήστος Δ Βλάχος (γραμματέας), Γιώργος Π Ανδρεσάκης (ταμίας), Γιώργος Α Κατσάπης, Γιώργος Α Κρητικός και Βαγγέλης Ι Ψαράκης.

Από την αρχή οι Λάκωνες θεώρησαν αναγκαίους σκοπούς του συλλόγου:

 • Να φέρει πιο κοντά όλους τους Λάκωνες της Νότιας Αυστραλία
 • Να διατηρήσει και να περάσει στη νέα γενιά  εδώ στην Αυστραλία την πλούσια λαογραφική και μουσική παράδοση του τόπου μας
 • Να διατηρήσει στενές επαφές με τις ρίζες μας, τη Λακωνία, και να προσφέρει κάθε βοήθεια  σ' αυτή και σε δεινοπαθούντες πατριώτες
Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι πολλές, αλλά οι εκδηλώσεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία είναι οι ακόλουθες:

 • Οι Λάκωνες καλωσορίζουν κάθε καινούργιο χρόνο όλοι μαζί στον καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο χορό του συλλόγου
 • Κατά το τέλος του καλοκαιριού ο σύλλογος διοργανώνει εκδρομή, έξω απ' την πόλη της Αδελαΐδας, για τα μέλη του
 • Την πρώτη Κυριακή του Μάη ο σύλλογος τιμάει τις μητέρες με απογευματινό μπάρμπεκιου
 • Την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη γιορτάζεται η Μέρα του Πατέρα
 • Η Γιορτή του Συλλόγου γιορτάζεται κάθε Οκτώβρη
 • Επιπλέον οι Λάκωνες και φίλοι έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν κάθε Παρασκευή βράδυ μέσα στη λέσχη του συλλόγου που προσφέρει ένα άνετο, ξεκουραστικό και οικογενειακό περιβάλλον
 • Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα το απόγευμα ο σύλλογος διοργανώνει μπάρμπεκιου προωθώντας πάντοτε τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης και οικογενειακό περιβάλλον
Η φιλανθρωπική και η πατριωτική δραστηριότητα του Παλλακωνικού στα τελευταία 30 τόσα χρόνια  είναι σπουδαία προς την πατρίδα μας τη Λακωνία, την Ελλάδα γενικότερα όπως και την Αυστραλία με βοήθεια σε πολλά ευαγή ιδρύματα.

Πριν πέντε χρόνια, το Μάρτη του 1994 ιδρύθηκε το γυναικείο τμήμα του Παλλακωνικού που συνεισφέρε στην αναζωογόνηση και δραστηριοποίηση του συλλόγου.

Το Γενάρη του 1997 ο σύλλογος αγόρασε δικό του χτίριο και ανάλαβε την πρόκληση να δημιουργήσει ένα Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο που θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της λακωνικής πάτριας και όλων των φίλων:
 • Παιδική χαρά για τα παιδιά
 • Αίθουσα διασκέδασης για τη νέα γενιά
 • Λέσχη για τους ηλικιωμένους
 • Χώρο συνάντησης για όλους
 • Στέγασης μόνιμης έκθεσης λαογραφικών αντικειμένων από τη Λακωνία
 • Δημιουργία αναγνωστηρίου και βιβλιοθήκης
Το 1999 το γυναικείο τμήμα ενσωματώθηκε με το διοικητικό συμβούλιο να λειτουργήσει σαν ένα ευρύτερο διοικητικό σώμα.

Σίγουρα ο σύλλογος μας θα εξακολουθήσει να προωθεί τη διατήρηση της μητρικής μας γλώσσας, την αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των Λακώνων και γενικά όλων των πατριωτών.  Πάνω απ' όλα ο Παλλακωνικός Σύλλογος θα συνεχίσει να δένει κάθε Λάκωνα ψυχικά με τις ρίζες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου