Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Friday 14 January 2011

Αυστραλία, δικιά τους και δικιά μας

Την Τετάρτη 26 του Γενάρη έχουμε αργία διότι εορτάζεται η «Ημέρα της Αυστραλίας», τα «γενέθλια» της χώρας που επιλέξαμε ως μόνιμο τόπο διαμονής.

Στην εορτή αυτή αφιερώνεται και το μηνιαίο μπάρμπεκιου του Παλλακωνικού Συλλόγου, την Κυριακή 30 του Γενάρη, διότι ο εορτασμός από όποια σκοπιά και αν το κοιτάξουμε αποτελεί βαρυσήμαντο γεγονός και αγγίζει όλα τα στρώματα και κοινωνικές ομάδες που αποτελούν τον αυστραλιανό λαό.


Κι αυτό πέρα από τις δίκαιες αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι πρώτοι Αυστραλοί, οι Αμπορίτζινις, που φτάσανε δω τουλάχιστον 60 χιλιάδες χρόνια πριν εμείς οι υπόλοιποι.


Παρόλα αυτά όμως, ο ερχομός των μη ιθαγενών, τόσο των Άγγλων παλαιότερα όσο και των μεταναστών από την υπόλοιπη Ευρώπη στα μεταπολεμικά χρόνια καθώς και των πιο πρόσφατων προσφύγων από το Βιετνάμ και τη Νοτιοανατολική Ασία, και η διαμόρφωση του αυστραλιανού κράτους, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ορόσημο στην εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου. Από τη άποψη αυτή λοιπόν, η Ημέρα της Αυστραλίας είναι εορτή που λίγο ή πολύ αγγίζει όλους μας. Η Αυστραλία παρουσιάζει την πιο επιτυχημένη ενσωμάτωση πολλαπλών εθνικοτήτων σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου, όλοι, όπως λένε, «χαμογελάνε με την ίδια γλώσσα». Πρόκειται για μια πολυεθνική κοινωνία με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις, και αναπτυγμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Έτσι το θέλει της Αυστραλίας ο λαός κι έτσι πρέπει να είναι.


Γι αυτό μαζί με όλους τους κατοίκους της χώρας αυτής εορτάζουμε τα «γενέθλια» της κι εμείς οι μετανάστες, αναπόσπαστο κομμάτι του αυστραλιανού λαού. Εμείς τα εκατομμύρια των καταφρονημένων που φτάσαμε δω τα τελευταία πενήντα χρόνια και που μαζί με τα παιδιά μας και εγγόνια μας αποτελούμε σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού.

Έτσι, για οποίον το θέλει, αλλά και για εκείνους που συχνά είναι έτοιμοι να το αρνηθούν, τούτη χώρα είναι και δικιά μας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τους δεσμούς μας με την πατρίδα την Ελλάδα που παραμένει βαθιά ριζωμένη στις καρδιές μας.

Η Αυστραλία, ωστόσο, για την οποία χύσαμε άφθονο ιδρώτα και όχι σπάνια και αίμα, είναι η χώρα των παιδιών μας. Επόμενο είναι λοιπόν να μας ενδιαφέρει και να τη νιώθουμε δίκια μας από κάθε σκοπιά. Γι αυτό κι ο Παλλακωνικός Σύλλογος συμμετέχει στον εορτασμό της «Ημέρας της Αυστραλίας».

No comments:

Post a Comment