Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Tuesday 21 February 2012

Εγκαινιάστηκε το δίγλωσσο ιστολόγιο της «Ωραίας Ελένης» του Σίδνεϊ

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στο παγκόσμιο διαδίκτυο το αδελφό σωματείο «Ωραία Ελένη» από το Σίδνεϊ το οποίο φέτος που γιορτάζει την 40η του επέτειο εγκαινιάζει και δικό του δίγλωσσο ιστολόγιο.

Οι πρώτες καταχωρήσεις που δημοσιεύτηκαν στις 23 Ιανουαρίου παρουσιάζουν όλες τις επιτροπές και τα ονόματα των συμβούλων που έχουν υπηρετήσει στην 40-χρονη ιστορία του συλλόγου, καθώς και την ιστορική επισκόπηση της οργάνωσης.

Πρόσβαση στο ιστολόγιο είναι μέσω της παρακάτω διεύθυνσης.
http://pellana.com/wordpress/helen/


Άμεση επικοινωνία με το σωματείο «Ωραία Ελένη» μέσω της σημερινής προέδρου Μαρία Γκλέκα στο Email: mariaglekas@optusnet.com.au


Η ιστορία του Συλλόγου των Βορείων Δήμων Σπάρτης «Ωραία Ελένη»

Όπως αναφέρεται στο καινούργιο ιστολόγιο η ιστορία του Συλλόγου των Βορείων Δήμων Σπάρτης «Ωραία Ελένη» ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια.

Ο σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι σαν Βορειοδημότες να βλεπόμαστε και να κρατάμε μια σχέση ανάμεσα μας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας, τα προγονικά έθιμα και τις πατρογονικές μας παραδόσεις.

Μετά από πολλές συζητήσεις, στις 25 Απριλίου 1972 έγινε συνέλευση των Βορειοδημότων εις το Riviera Lounge στο 283 Liverpool Rd, Ashfield .

Στη συνέλευση πάρθηκε η απόφαση για την δημιουργία συλλόγου και υποδείχτηκε το πρώτο Δ.Σ του συλλόγου . Ο σύλλογος ονομάστηκε Βορείων Δήμων Σπάρτης «Ωραία Έλενη».

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι κάτωθι:

Πρόεδρος, Δημήτριος Παπαηλίου, γραμματεύς, Θεόδωρος Μόρφης, ταμίας, Παναγιώτης Λυρατζής, αντιπρόεδρος, Δημήτριος Γκλέκας, και σύμβουλοι οι Αθανάσιος Παπαηλίου, Ηλίας Λουριδάς, Σπύρος Αλειφέρης, Γεώργιος Νικολόπουλος, Παναγιώτης Πελεκάνος, Ηλίας Λέντρος , Χρήστος Δημόπουλος, Παναγιώτης Γενοβέζος και Αναστάσιος Δημάκος .

O σύλλογος μετά την ίδρυση του συνέχισε να μεγαλώνει, οι εκδηλώσεις του Συλλόγου αυξήθηκαν σε μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες. Στην δεκαετία του 1970-80 διοργανώθηκαν τα Annual Ball, όπου κατά την διάρκεια των δεξιώσεων γινόταν και η στέψη της «Μις Ωραία Ελένη».

Μετά από ένα χρονικό διάστημα που πέρασε με την συμπαράσταση όλων των μελών και με τις προσπάθειες των διοικητικών συμβουλίων ο Σύλλογος μας άρχισε να οργανώνεται ώστε μία ημέρα να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία και ιδιοκτησία.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε τον Ιούνιο 1993 όπου αγοράστηκε ένα διαμέρισμα στο Dulwich Hill.

Ο Σύλλογος της Ωραίας Ελένης με πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Δήμο στις 15 Μαρτίου 1998 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πανλακωνικού Συλλόγου της ΝΝΟ Σίδνεϊ.

Mε τη βοήθεια και την υποστήριξη των μελών, των φίλων και των διοικητικών συμβουλίων, ο σύλλογος μας συνεχίζει το όραμα των ιδρυτικών μελών και προσπαθεί να κρατήσει το όνειρο ζωντανό.

Οι βόρειοι δήμοι εκτείνονται κατά μήκος του βορείου τμήματος του Ταΰγετου. Σύμφωνα μετά την εφαρμογή του νόμου «Καποδίστρια « το 1997 συγχωνεύθηκαν και αποτέλεσαν το νέο Δήμο Πελλάνας. Το όνομα του δήμου προήλθε από την αρχαία Πόλη της Λακεδαίμονας, την Πελλάνα. Ο δήμος αυτός περιλαμβάνει τα χωριά: Άγιο Κωνσταντίνο, Αγόριανη, Αλευρού, Βεργαδαίικα, Βορδόνια, Γεωργίτσι, Κάμπο, Καστόρι, Καστρί, Κυπαρίσσι, Λογγανίκο, Λόπεσι, Λουσίνα, Μπρουσάνγκα, Παρδάλι, Περιβόλια, Πελλάνα, Σερβέικα και Φουνταίικα.

Στην αρχαία Πελλάνα κατά την μυθολογία κατέφυγε και ο εκδιωχθείς βασιλιάς της Σπάρτης Τυνδάρεως όπου και παρέμεινε πολλά έτη. Εδώ λέγεται ότι απέκτησε μετά της συζύγου του Λήδας τους γιους Κάστορα και Πολυδεύκη και τας θυγατέρας Κλυταιμνήστρα και Ωραία Ελένη.

Στο μικρό Δήμο Πελλάνας, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια τα σπουδαιότερα ευρήματα του 21ου αιώνα και της νέας χιλιετίας. Περιγραφές αρχαιολόγων αποδεικνύουν ότι ανακαλύφτηκε το ανάκτορο του Μενέλαου και της Ελένης το οποίο βρίσκετε στην αρχαία Λακεδαίμονα. Η τεράστια πρωτεύουσα της αρχαιότατης αυτοκρατορίας των Μινυών από την οποία ξεκίνησαν τα γράμματα και η τέχνες την τρίτη π.χ. χιλιετία.

No comments:

Post a Comment