Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Sunday 21 August 2011

«Τ’ Αγιαννιού» των Καριτσιωτών στην Αδελαΐδα


Την παραδοσιακή γιορτή «Τ’ Αγιαννιού»(Αποκεφάλιση του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή), το πανηγύρι της χρονιάς στο προγονικό τους χωριό, θα εορτάσουν και φέτος οι απόγονοι της Καρίτσας στο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο της Αδελαΐδας την Κυριακή 28 Αυγούστου, μία μέρα προτού οι συγχωριανοί τους σύρουν το χορό στο ίδιο το χωριό.

Οι Αδελαϊδιώτες Καριτσιώτες έχουν κάθε λόγο προς τούτο, αφού απαριθμούν πάνω από 300 άτομα, είναι δηλαδή πολύ περισσότεροι από τους μόνιμους κάτοικους στο χωριό σήμερα.


Στην πατρίδα βέβαια ο Αύγουστος είναι ο πιο όμορφος, ο πιο αγαπημένος μήνας. Ολόκληρη η Ελλάδα απολαμβάνει τις χάρες του καλοκαιριού. Η Καρίτσα ακολουθεί, ζωντανεύει, και εκεί καταφθάνουν πολλοί απόγονοι από κοντά και από μακριά, από κάθε γωνιά του κόσμου.

Τα ξημερώματα, της 29 του μήνα, όλοι, μαζί τους και αρκετοί κοντοχωριανοί από τον Κοσμά, τον Άγιο Δημήτριο, το Αλεποχώρι και το Γεράκι, ξεκινούν την πορεία πέντε χιλιομέτρων πάνω στις πλαγιές του Ελατιά προς το μικρό εκκλησάκι του Αγιάννη, μόλις 200 μέτρα πιο κάτω από την κορυφή του επιβλητικού βουνού.

Το μικροσκοπικό ξωκλήσι, χτισμένο λένε το 1869, εκεί πάνω στην ανεμοδαρμένη ράχη χωράει μόλις μια χούφτα πιστών, έτσι οι υπόλοιποι παρακολουθούν τη λειτουργία από έξω απολαμβάνοντας συνάμα μια πανοραμική εξαιρετικά μαγευτική θέα, τον κάμπο στα μέσα της απόστασης και τον Λακωνικό Κόλπο στο μακρινό ορίζοντα.

Μεταξύ τους φέτος και πέντε δικοί μας, μόνιμοι κάτοικοι της Αδελαΐδας, μέλη του Παλλακωνικού Συλλόγου και της Αδελφότητας Καριτσιωτών Νότιας Αυστραλίας. Καμία αμφιβολία ο Διαμαντής και η Κατερίνα Χαγιά, ο Βαγγέλης και η Σούζη Μαλαβάζου, καθώς και ο Μιχάλης Μαλαβάζος τόσο από νοσταλγία όσο και από συγκίνηση θα ξαναθυμηθούν τα νεανικά τους χρόνια πάνω από μισό αιώνα πριν.

Μετά τη λειτουργία όλοι θα κατεβούν στο χωριό όπου ο χορός θα αρχίσει στην πλατεία του χωριού, δίπλα στην Ευαγγελίστρια, την πολιούχου της Καρίτσας, ενώ στην Αδελαΐδα, μέρα Δευτέρα, οι συγχωριανοί ενδεχομένως να έχουν επιστρέψει στην καθημερινή ρουτίνα της δουλειάς, αλλά με ανανεωμένες τις αναμνήσεις από τα χρόνια τα παλιά στο χωριό.


Ας κρατάμε τα παραδοσιακά αυτά πανηγύρια απ’ όλα τα χωριά μας.

Και του χρόνου!

Να σημειωθεί το αδελφό σωματείο Αδελφότητα Καριτσιωτών Νότιας Αυστραλίας «Η Καρίτσα», που ιδρύθηκε το 1986, φέτος γιορτάζει την 25η επέτειό της.

No comments:

Post a Comment