Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Tuesday 20 September 2011

Διαμαντής και Κατερίνα Χαγιά αποτίουν φόρο τιμής για τους ήρωες Βρονταμίτες

(Φώτο προσφορά Μιχάλη Λεϊμονίτη)
Ο Διαμαντής και η Κατερίνα Χαγιά, μέλη του Παλλακωνικού που βρίσκονται διακοπές στο προγονικό τους χωριό την Καρίτσα του Πάρνωνα, ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες Βρονταμίτες και κοντοχωριανούς που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

Τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ευρώτα και η Τοπική Κοινότητα Βρονταμά.

Το Παλαιομονάστηρο, χτισμένο στον 12ο αιώνα μέσα στα βράχια στα δυτικά του χωριού ήταν η σκηνή όπου περίπου 300 Βρονταμίτες, υπό την ηγεσία του παπα-Δημήτρη Παπαδημητρίου και του οπλαρχηγού Γιαννάκη Καραμπά, αρνήθηκαν να παραδοθούν στα στίφη του Αιγύπτιου Ιμπραήμ πασά, που κατέστρεφαν την Πελοπόννησο, προσπαθώντας να πνίξουν τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1825, τρεις μέρες προτού καεί το Γεράκι και παραδοθεί στις φλόγες ο ίδιος ο Βρονταμάς, αδυνατώντας να καταλάβουν τον οχυρό αυτό χώρο στο Παλαιμονάστηρο, οι πολιορκητές ανατίναξαν το λόφο-οροφή του μοναστηριού και από τα ανοίγματα έκαψαν ζωντανούς όλους τους έγκλειστους.

Κάθε χρόνο στον τόπο της θυσίας τελείται μνημόσυνο για τους ήρωες Βρονταμίτες. Παράλληλα επισκέπτες όπως ο Διαμαντής και η Κατερίνα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τις μοναδικές τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, που διακοσμούν το εσωτερικό του μοναστηριού.

No comments:

Post a Comment