Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Sunday 11 September 2011

Επέτειος από το ολοκαύτωμα των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο

Το τριήμερο 13-15 Σεπτέμβρη ο Δήμος Ευρώτα τιμά με εκδηλώσεις την επέτειο των 186 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Μονής Παλαιομονάστηρου.

186 χρόνια πρίν, στις 15 Σεπτέμβρη 1825 400 Βρονταμίτες, υπό την ηγεσία του παπά Δημήτρη Παπαδημητρίου και του οπλαρχηγού Γιαννάκη Καραμπά, έγραψαν μία ακόμη χρύση σελίδα στην ελληνική ιστορία όταν αρνήθηκαν να παραδοθούν στα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασα. Οι πολιορκητές, αδυνατώντας να καταλάβουν τον οχυρό αυτό χώρο, ανατίναξαν το λόφο-οροφή του μοναστηριού και από τα ανοίγματα και έκαψαν ζωντανούς όλους τους εγκλείστους.

 
Η μονή Παλαιομονάστηρου είναι ένα από τα παλαιότερα και εντυπωσιακότερα μνημεία της λακωνικής γης. Βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το χωριό του Βρονταμά και είναι χτισμένη μέσα σε ένα φυσικό σπήλαιο, λίγα μέτρα από τον ποταμό του Ευρώτα. Από τις σπάνιες αγιογραφίες της χρονολογείται πριν από το 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Νικόλαο και το μεγαλομάρτυρα Νικήτα.
 

Την έναρξη του εορταστικού τριημέρου θα σηματοδοτήσει ο Δήμος Ευρώτα με το γενικό σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του οικείου δήμου, καθώς και με την παρουσίαση λαογραφικής έκθεσης με τοπικά και παραδοσιακά αντικείμενα, που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Την επομένη, Τετάρτη 14/9, ο Δήμος Ευρώτα διοργανώνει τον «1ο Δρόμο της Θυσίας» που θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα. Η εκκίνηση της διαδρομής, στη μνήμη των ηρώων, θα γίνει από την πλατεία Παπαδημήτρη και θα διέρχεται από κεντρικά και ιστορικά μνημεία της ΤΚ Βρονταμά, για να καταλήξει στη μονή Παλαιομονάστηρου. Δικαίωμα συμμετοχής στο δρόμο της θυσίας έχουν όλοι οι πολίτες, αθλητές ή μη, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά.
 

Μετά το πέρας του «Δρόμου της Θυσίας» θα ακολουθήσει εσπερινός στη μονή Παλαιομονάστηρου, ενώ έπειτα θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Σάββα Σπέντζα ομότιμο τακτικό καθηγητή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Σχολής Ευελπίδων και μέλος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κεντρική πλατεία του Βρονταμά στις 8.30΄ το βράδυ. Η βραδιά θα κλείσει με τη συνάντηση των χορευτικών τμημάτων του οικείου δήμου, στην πλατεία του Βρονταμά.
 

Στις 7.30΄ το πρωί της τρίτης και τελευταίας ημέρας των εκδηλώσεων, θα ακουστούν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από όλες τις εκκλησίες τις Περιφέρειας Λακωνίας και θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση εμβατηρίων από τη φιλαρμονική, ενώ μια ώρα αργότερα θα γίνει έπαρση της σημαίας στις κεντρικές πλατείες όλων των ΤΚ με τη βοήθεια των διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων.
Επίσης, μέχρι της 9.30΄ το πρωί αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των επισήμων στην κεντρική πλατεία του Βρονταμά για να αναχωρήσουν έπειτα για τη μονή Παλαιομονάστηρου.
Στη μονή, στην είσοδο της οποία θα είναι παραταγμένο στρατιωτικό άγημα, θα τελεστεί επίσημη δοξολογία. Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από δάσκαλο του σχολείου του Βρονταμά, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου. Παράλληλα, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμή των νεκρών και θα ανακρουστεί ο Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές, ενώ επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί και στο μνημείο της Ελένης Στρατήγη.
 

Τέλος, στη 1 το μεσημέρι, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα δεξιωθούν τις αρχές στο Πνευματικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Βρονταμά. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με χορό στην πλατεία του Βρονταμά υπό τους μουσικούς ήχους λαϊκής ορχήστρας.

No comments:

Post a Comment