Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Sunday 12 February 2012

Ο ΠΑΛΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑΛΕΝΤΟ: Με το τραγούδι «Μου παρήγγειλε τ' αηδόνι» η Γεωργία Βλάχου κέρδισε το διαγωνισμό τραγουδιού

Με ψυχή, καρδιά, θάρρος και ωραιότατη φωνή η Γεωργία Βλάχου έδωσε τον καλύτερο της εαυτό για να κερδίσει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό τραγουδιού του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας το βράδυ της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου.
Μπροστά από ένα ζωντανό, ενθουσιώδες και εμφανώς υποστηρικτικό ακροατήριο, με διάθεση για συμμετοχή και διασκέδαση στο κατάμεστο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο της Αδελαΐδας η Γεωργία Βλάχου (το γένος Αντωνίου από την Καρίτσα) έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία του όμορφου παραδοσιακού τραγουδιού «Μου παρήγγειλε τ' αηδόνι». Η καλλίφωνη τραγουδίστρια, η οποία 12 χρονών το 1963 αποχαιρέτησε για πάντα το προγονικό της χωριό στον Πάρνωνα για να έρθει με την οικογένειά της στην Αδελαϊδα, ανακηρύχθηκε η τελική νικήτρια συγκεντρώνοντας τους περισσότερους ψήφους από το ακροατήριο. Ήταν ένα θαυμάσιο επίτευγμα, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η αναμέτρηση ήταν πολύ σκληρή, αφού η Γεωργία είχε να αντιμετωπίσει μερικούς από τους καλύτερους τραγουδιστές από την κοινότητα των Λακώνων της Αδελαΐδας.

Και πράγματι η απόδοση του Γερακίτη Δήμου Κούρλα ο οποίος κέρδισε το 2ο Βραβείο τραγουδώντας το «Νάσαν τα νιάτα» ήταν επίσης εντυπωσιακή, όπως και του Κοσμίτη Αργύρη Πήλιουρα με τη «Βιολέτα μου ανθισμένη» που πήρε το 3ο βραβείο.

Στην ίδια σκηνή η Κούλα Κατσάμπη, καστοριανή σύζυγος Καριτσιώτη, τραγούδησε το «Πουλάκι Ξένο» ενώ ο Στέλιος Χαγιάς, αυστραλογεννημένος απόγονος κι αυτός της Καρίτσας, τραγούδησε το αγαπημένο του νησιώτικο «Ξεκινάει μια ψαροπούλα». Μια ακόμα που ξεχώρισε ήταν η Γερακίτισσα Άννα Ζούνη με το πολύ όμορφο τραγούδι «Ωραία Αιγιώτισσα». Ιδιαίτερη πλέον προσοχή και εκτίμηση δόθηκε επίσης στην 87χρονη Σταυρούλα Πάντου από το Καστόρι, που όχι μόνο τραγούδησε αλλά και δραματοποίησε µε µεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τραγούδι «Τώρα που γέρασα» που είχε μάθει από τον πατέρα της και τη μάνα της και θυμόταν από τα παιδικά της χρόνια στο χωριό. Η παράσταση ολοκληρώθηκε με δύο πολύ καλές τραγουδίστριες, την Μαίρη Κουτσς και την Ελένη Γιαμαίου, να τραγουδάνε «Τρία παιδιά Βολιώτικα» και «Ντάρι ντάρι» αντίστοιχα. Τους τραγουδιστές συνόδεψαν με μεράκι και ταλέντο οι καλλιτέχνες Βασίλης Μουτζούρης (μπουζούκι, κιθάρα) και Μιχάλης Παπαχαραλάμπου (κλαρίνο), και οι δύο γεννήματα θρέμματα της ελληνικής παροικίας της Αδελαΐδας.

Η γενική εντύπωση από όλους, τόσο από τους τραγουδιστές όσο και από το ακροατήριο, ήταν ότι η εκδήλωση κατάφερε να τραβήξει την προσοχή από ένα ευρύτερο κομμάτι των Λακώνων και απογόνων και ότι τα παραδοσιακά τραγούδια έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Η δε Γεωργία, πολύ συγκινημένη ομολόγησε: «Μ' αρέσει να τραγουδάω αλλά ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που συμμετείχα σε τέτοιο διαγωνισμό και πήρα το πρώτο βραβείο». Κι αυτό χάρη στην πρωτοβουλία, την καινοτομία και την αριστεία του Παλλακωνικού Συλλόγου προς την αναδείξει του καλλιτεχνικού πλούτου που υπάρχει μεταξύ των μελών του και που έχουν αναφυτέψει από την πατρίδα.


No comments:

Post a Comment