Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Tuesday 10 December 2013

Σημαντικό σεμινάριο χρήσης και ωφελειών ψηφιακής δικτύωσης ομογενειακών συλλόγων


Δύο σημαντικές εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για την αναγκαιότητα και τα οφέλη της ψηφιακής δικτύωσης των Συλλόγων του Απόδημου Ελληνισμού έγιναν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στο Κεφαλονίτικο Σπίτι στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο προγραμματισμένου Σεμιναρίου με τίτλο «Δικτύωση και Επικοινωνία του Απόδημου Ελληνισμού στην Ηλεκτρονική Εποχή: Οραμα-Εφαρμογές- Προτάσεις-Εξυπνες Πρακτικές».

Το Σεμινάριο οργάνωσαν από κοινού η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «Οδυσσεύς», η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, ο Σύλλογος Κέφαλος ΝΥ, η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα ΝΥ και ο Σύλλογος Αγιος Γεράσιμος Νέας Ιερσέης.
 
Παρέστησαν αξιωματούχοι και μέλη των Ομοσπονδιών και Συλλόγων Νίκος Αλυσανδράτος, που άνοιξε την εκδήλωση, Κώστας Βαγγελάτος, Διονύσης Βλάχος, Ειρήνη Μιχαλάτου, Νίκος Μπάρδης, Γιάννης Χιόνης, Αγγελική Χιόνη, Αμαλία Μπουρνιά, Νίκος Παπαγιαννάκης, Νίκος Ανδριώτης, Τιμολέων Κόκκινος, Σεραφείμ Λάζος. Παρευρέθηκε από το Σύλλογο «Αίνος» ο Χρίστος Βαγγελάτος.

Την πρώτη παρουσίαση, «Η Εκπαίδευση και η Δικτύωση με τη χρήση νέων τεχνολογιών ως βασικοί πυλώνες ανάπτυξης, Διασύνδεσης και Επικοινωνίας του Απόδημου Ελληνισμού», έκανε ο Αγησίλαος Κονιδάρης, PhD, Προϊστάμενος Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων – Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) – Πληροφορικής.

Τη δεύτερη, με θέμα «Ψηφιακή Δικτύωση: Από τη Θεωρία στην Πράξη» παρουσίασε με πλοήγηση στον ιστότοπο της Ομοσπονδίας η Σύμβουλος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, Ελένη Δημητράτου, MBA, η «ψυχή των προσπαθειών της κεφαλονίτικης Ομοσπονδίας για το διαδίκτυο» όπως είπε ο κ. Νίκος Αλυσανδράτος, πρόεδρος του Συλλόγου «Κέφαλος» Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος επαίνεσε την από κοινού με τις άλλες Ομοσπονδίες και Συλλόγους προσπάθεια συνεργασίας στη μεταξύ τους ψηφιακή δικτύωσή τους. Πέρυσι, στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, είπε ο κ. Αλυσανδράτος ότι «βάλαμε αυτό το θέμα, το συνεχίσαμε το καλοκαίρι και σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα μαζί με τους Δωδεκανησίους και Χίους και βλέπουμε ότι με χαρά ανακαλύψαμε ο ένας τον άλλον με τη συνεργασία μας».

Ο κ. Κονιδάρης, παρουσιάζοντας την τρέχουσα ψηφιακή τεχνολογία κοινωνικοποίησης όπως επιτυγχάνεται μέσα από τα εργαλεία του διαδικτύου με το οποίο η πλειοψηφία του κόσμου είναι συνδεδεμένη, έδειξε τελευταίες στατιστικές και αγορά και τόνισε τη δυνατότητα μέσα από αυτή δικτύωσης των Συλλόγων εντός, μεταξύ τους, με την Ομοσπονδία, με αυτούς της Κεφαλονιάς και τους φορείς. Εθεσε απέναντι στη σύγχρονη τεχνολογία δικτύωσης το παράδειγμα της Ομοσπονδίας «Οδυσσεύς» και πώς αυτή, όπως και κάθε ομογενειακός Σύλλογος, θα μπορούσαν να οδηγηθούν βήμα βήμα στην ολοκληρωμένη ένταξή τους. Προκειμένου να υλοποιηθεί «το όραμα» – δίαυλος επικοινωνίας των απανταχού ομογενών, στα οφέλη του οποίου θα συμπεριλαμβάνονται η επιχειρηματικότητα και το υποστηρικτικό έργο ομογενών προς την Ελλάδα, στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, ο κ. Κονιδάρης πρότεινε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων να καταστεί ο θεματοφύλακας παράδοσης και ταυτότητά της με τη διαχείριση αυτού του ηλεκτρονικού διαύλου από νέους και, στη Νέα Υόρκη την ίδρυση ενός μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού για την έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση και δικτύωση του Απόδημου Ελληνισμού. Ο κ. Κονιδάρης ανέφερε ως παραδοτέο έργο της δικτύωσης της «Οδυσσεύς» το πρόγραμμα «Πρώτο Θερινό Σχολείο» το περασμένο καλοκαίρι στην Κεφαλονιά. Το Δεύτερο Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η κ. Δημητράτου που συνεργάζεται με την Ομοσπονδία παραπάνω από δέκα χρόνια, ξεκινώντας από τον ηλεκτρονικό κατάλογο των Κεφαλονιτών, πλοήγησε στον ιστότοπο της

www.OdysseusFederation.com. Μίλησε για την «ασύνορη» δυνατότητα επικοινωνίας και τις καλές πρακτικές των κοινωνικών μέσων δικτύωσης όπως είναι το Facebook, που ενδείκνυται στην περίπτωση των Συλλόγων, ως μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών. Ωστόσο, τόνισε τους κανόνες διαχείρισής του- συνέπεια, συνεχή ενημέρωση, ελκυστικό περιεχόμενο κ.λπ.- και πρότεινε αυτή να γίνεται από ένα άτομο, με αναπληρωτή, και μάλιστα νέους. Μίλησε επίσης για τη χρήση εταιρικών e-mail, το You Tube, στο οποίο μπορεί ο κάθε Σύλλογος να κάνει το δικό του κανάλι, τη χρήση των ηλεκτρονικών δελτίων ενημέρωσης κ.α.. Με εφαρμογή χάρτη της Google, εντυπωσίασε το κοινό δείχνοντας τα Συνέδρια της Ομοσπονδίας στις αντίστοιχες περιοχές που έγιναν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων του ομογενειακού Τύπου, ο κ. Κονιδάρης τόνισε πως η Ελλάδα δεν έκανε πολλά πράγματα για τη δικτύωση με τον Απόδημο Ελληνισμό σε αντίθεση με την Ομογένεια, που ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο δείχνει αξιέπαινη δραστηριότητα. Πέρα από τα οφέλη του να έρθουν οι Σύλλογοι πιο κοντά μέσα από τις νέες τεχνολογίες, με αυτές μπορούν να φέρουν κοντά τους νέους, που είναι ένα από τα κυριότερα ζητούμενα των Συλλόγων.

Η κ. Δημητράτου τόνισε ότι «εφαρμόζουμε καλές πρακτικές κοινωνικών μέσων και χρησιμοποιούμε κατάλληλα εργαλεία, λογισμικό και πλατφόρμες. Θα χειραγωγήσουμε την τεχνολογία, όμως μέσα από στόχους. Τέτοιος στόχος η προσέλκυση των νέων που τη γνωρίζουν. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να τη χειριστούν οι ίδιοι μέσα στους Συλλόγους. Ας μείνουν στις θέσεις τους οι παλαιότεροι, μπροστά όμως από το Facebook ενός Συλλόγου ας καθίσουν οι νέοι που είναι καταλληλότεροι».

No comments:

Post a Comment