Ένα ιστορικό πάρκο που θα εσωκλείει την ιστορία της ιδιαίτερής μας πατρίδας
Αναδημοσίευση από lakonikos.gr
Ένα πρωτότυπο σχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για
τη Σπάρτη και τη Λακωνία, γενικότερα, παρουσίασε στο πρόσφατο Δημοτικό
Συμβούλιο Σπάρτης, ο πυρηνικός ιατρός, κ. Κώστας Στεφάνου.
Η «Σπαρτάπολις», σύμφωνα με τον εμπνευστή της, είναι μια πρόταση για τη δημιουργία ενός ιστορικού θεματικού πάρκου, μία ανακατασκευή της αρχαίας πόλης σε φυσικό μέγεθος. Πρόκειται για μια ζωντανή αναπαράσταση στην κοιλάδα του Ευρώτα, στα ίδια χώματα που περπάτησαν ο Μενέλαος, ο Λυκούργος και ο Λεωνίδας. Μια πύλη στο χωροχρόνο, ένα ζωντανό ταξίδι σε μια ρεαλιστική αναπαράσταση με την αγορά, τα δημόσια κτίρια, το στάδιο, τους ναούς και τα αγάλματα.
Ο ταξιδιώτης μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, στον τόπο και στα χώματα της αρχαίας πόλης θα βιώνει με τις αισθήσεις του και το συναίσθημα του μια ζώσα ιστορία.
Η εμπειρία
«Σπαρτάπολις»
«Η ιστορία θα γίνεται βίωμα, ρίγος και συγκίνηση, ο πολιτισμός όραμα και
άγγιγμα και το μήνυμα εκείνων, παλμός και ψυχής αγωγή» σημείωσε ο κ. Στεφάνου,
που παρουσίασε στο συμβούλιο μία εικονική αναπαράσταση αρχαίας ελληνικής πόλης.
Όπως οραματίζεται ο ιατρός, ο επισκέπτης θα περπατάει στην αρχαία αγορά,
θα βλέπει ζωντανά τα εργαστήρια - πωλητήρια της αγγειοπλαστικής, της
ζωγραφικής, της μεταλλουργίας και της υφαντουργίας. Θα παρακολουθεί πως
φτιάχνονταν τα σπαθιά και οι ασπίδες, οι μανδύες και οι περικεφαλαίες και θα
αγοράζει ενθύμια από πηλό και αγαλματίδια από μάρμαρο και μέταλλο. Τεχνίτες θα
αναπαράγουν την αρχαία τέχνη. Στις στοές με τα καταστήματα θα γεύεται και θα αγοράζει
όλα τα εκλεκτά προϊόντα της λακωνικής Γης (λάδι, ελιές, πορτοκάλια, μέλι, κρασί
και άλλα). Ο επισκέπτης θα μπαίνει στους ναούς και θα ζει την ατμόσφαιρα του
μυστηρίου. Θα αγορεύει στην Απέλλα, θα συμμετέχει σε συνέδρια και εκδηλώσεις
στα δημόσια κτίρια. Θα ακουμπάει τα αγάλματα των θεών και των ηρώων, θα
απολαμβάνει φιλοσοφικούς περιπάτους σε ένα μοναδικό τοπίο. Θα περπατάει δίπλα
σε αρχαίους στρατιώτες, θα συναγωνίζεται αθλητές στο στάδιο, θα έχει βιωματική
γνώση της καθημερινής ζωής των αρχαίων Σπαρτιατών.
Γιατί
στη Σπάρτη
Έχει η Σπάρτη τις προϋποθέσεις της ιστορικής μνήμης, αναρωτήθηκε ο κ. Στεφάνου; «Ναι! Απόλυτα!» τόνισε και πρόσθεσε: «Γιατί η Σπάρτη έχει ένα τεράστιο ιστορικό βάρος, γιατί έχει ένα μοναδικό παγκόσμιο brand name». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιρροές της Αρχαίας Σπάρτης είναι εμφανείς σε κάθε πτυχή της παγκόσμιας πολιτιστικής ιστορίας για 2.500 χρόνια.
Η κρίση μπορεί
να γίνει ευκαιρία
Γύρω από το μοναδικό άξονα Τουρισμός - Πολιτισμός – Φιλοσοφία, η «Σπαρτάπολις» μπορεί να φέρει πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο, σύμφωνα με τον πυρηνικό ιατρό. Παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν πολλές άλλες δραστηριότητες με τεράστια πρωτογενή και δευτερογενή οφέλη. Ποιοτικός τουρισμός με σημαντική παράταση του χρόνου παραμονής σε σύγχρονες εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας των επισκεπτών.
Βάσει
προϋποθέσεων
Πρόκειται για μία επενδυτική πρόταση αποδοτική και συμφέρουσα; Θα βρεθεί κάποιος φορέας που θα θελήσει να επενδύσει σε ένα τόσο μεγάλο έργο; Αρκεί μόνο μία ιδέα; «Όχι! δεν αρκεί! Χρειάζονται μια σειρά από προϋποθέσεις. Η συναίνεση της κοινωνίας. Η σοβαρότητα και η αναπτυξιακή λογική της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας. Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο. Η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού φορέα για την υλοποίηση έργων υποδομής και το σχεδιασμό ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων» εξήγησε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε: «Χρειάζεται επίσης, η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης από το δημόσιο τομέα, το δήμο ή την περιφέρεια, αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων φορέων και επενδυτών».
Μία δελεαστική
επενδυτική πρόταση
«Αν αναλογισθούμε ότι 1 εκατ. τουρίστες με μέσο όρο 1.000 ευρώ κατά άτομο για πενθήμερη παραμονή, σημαίνει 1 δισ. ευρώ το χρόνο στην τοπική οικονομία, ποσό που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της περιοχής» παρατήρησε ο κ. Στεφάνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση της «Σπαρτάπολις» είναι ικανή να δημιουργήσει τεράστια πρωτογενή και δευτερογενή οφέλη. Μερικά από αυτά είναι: 1) Δημιουργία νέων σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, 2) Θεαματική ανάπτυξη όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων με κύριους τομείς τον τουρισμό - τις υπηρεσίες - το εμπόριο – τη βιοτεχνία και τον πρωτογενή τομέα, 3) Δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, 4) Σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των κατοίκων, με ουσιαστικά οφέλη στο ΑΕΠ και την Εθνική Οικονομία.
Κατά τον κ. Στεφάνου, η διεθνής εμπειρία καταγράφει τη στροφή του τουρισμού
σε θεματικά πάρκα και σε άλλες ειδικές μορφές και υπηρεσίες (θαλάσσια πάρκα,
ιατρικός τουρισμός κα). Στον ελλαδικό χώρο ήδη γίνονται προσπάθειες για τη
δημιουργία ιστορικών πάρκων, στη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο.
Παράλληλα, στην Ολυμπία, έχει ξεκινήσει συζήτηση για ένα ιστορικό και
μυθολογικό πάρκο. «Ο πρώτος και ικανότερος θα επιτύχει» τόνισε χαρακτηριστικά ο
πυρηνικός ιατρός.
«Ναι»
από το ΔΣ
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την εισήγηση του Κώστα Στεφάνου, τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας της «Σπαρτάπολις», αλλά επεσήμαναν ότι απαιτείται συντονισμένη προεργασία για την επίτευξη ενός τέτοιο μεγαλεπήβολου σχεδίου. Η πρόταση υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ, ενώ ανακοινώθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να κινήσει τις διαδικασίες.
από το ΔΣ
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την εισήγηση του Κώστα Στεφάνου, τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας της «Σπαρτάπολις», αλλά επεσήμαναν ότι απαιτείται συντονισμένη προεργασία για την επίτευξη ενός τέτοιο μεγαλεπήβολου σχεδίου. Η πρόταση υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ, ενώ ανακοινώθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να κινήσει τις διαδικασίες.
Παρακάτω δείτε την παρουσίαση και συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπάρτης, την Τετάρτη 11 του Μαρτίου του 2013.
No comments:
Post a Comment