Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009

Μια "μικρή Λακωνία" στη Μελβούρνη

Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζουν οι Λάκωνες της Μελβούρνης, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση προτομής του βασιλιά της αρχαίας Σπάρτης Λεωνίδα στο "Σπάρτα Πλέις" (Sparta Place), στο προάστιο Μπρόνσγουικ (Brunswick).
Οι σχέσεις της συγκεκριμένης περιοχής της Μελβούρνης με τη Λακωνία ξεκινάνε από τον …δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της «Παλλακωνικής Αδελφότητας», Παναγιώτης Διακουμάκος, o οποίος σημειώνει:
"Το 1941, ο αείμνηστος Ιωάννης Ρέντζης έκρυψε τρεις Αυστραλούς στρατιώτες από τους Γερμανούς κατακτητές στο χωριό Ποταμιά Λακωνίας, για περισσότερο από ένα χρόνο.
Κάτι παρόμοιο είχαν κάνει και άλλοι Λάκωνες, θέτοντας τη ζωή τους και τις οικογένειές τους σε μεγάλο κίνδυνο.
Το 1948, ο Ιωάννης Ρέντζης μετανάστευσε στην Αυστραλία με πρόσκληση από τον στρατιώτη Ted Peachey και εγκαταστάθηκε στην οδό Μπλιθ (Blyth), στο Μπρόνσγουικ (εκεί υπάρχει σήμερα ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Βασιλείου και ελληνικό σχολείο)".
Τις δεκαετίες του '50 και του '60, όταν άρχισε η μαζική μετανάστευση, οι περισσότεροι Λάκωνες εγκαταστάθηκαν στο Μπρόνσγουικ και τα γύρω προάστια, κοντά στον Γιάννη Ρέντζη που ήταν ένας αξιοσέβαστος και πολύ αγαπητός άνθρωπος.
Συνεχίζει ο κ. Διακουμάκος:
"Το 1987 κατόπιν ενεργειών της 'Παλλακωνικής Αδελφότητας', με πρόεδρο τον κ. Κώστα Καραβίτη, και με τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Μπρόνσγουικ- της οποίας προήδρευε ο κ. Ηλίας Ρέντζης, γιος του Ιωάννη - καθώς και τη συνεργασία του Δήμου Μπρόνσγουικ με δήμαρχο τον Κόλιν Χoλ (Colin Hall), πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση των Δήμων Μπρόνσγουικ και Σπάρτης.
Χάρη αυτού του γεγονότος, ο Δήμος Μπρόνσγουικ έκλεισε και διαμόρφωσε τον μισό δρόμο Τρίποβιτς (Tripovich) και το ονόμασε "Σπάρτα Πλέις", ως ένδειξη αναγνώρισης για τη συμβολή των Λακώνων και, γενικά, των Ελλήνων στην ανάπτυξη της περιοχής, όπου και τοποθετήθηκε η πλακέτα της αδελφοποίησης επίσημα το 1988.
Το 1998 τοποθετήθηκε η πλακέτα του Ιωάννη Ρέντζη στο "Σπάρτα Πλέις", ως αναγνώριση του κοινωνικού του έργου και για την ποικιλόμορφη δράση του στην περιοχή.
Το 2003 τοποθετήθηκε νέα πλακέτα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της 'Παλλακωνικής Αδελφότητας' στη διαμόρφωση του τόπου και τον πολυπολιτισμό της περιοχής".
Το 2009 η αδελφοποίηση των Δήμων Μπρόνσγουικ - Σπάρτης ανανεώνεται με το νέο Δήμο Μόρελαντ (Moreland). Η «Παλλακωνική Αδελφότητα» με τη συνεργασία του Δήμου Μόρελαντ και την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικής καταγωγής δημάρχου, Λάμπρου Ταπεινού, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την τοποθέτηση της προτομής του Λεωνίδα στο "Σπάρτα Πλέις", που είναι έργο του Λάκωνα γλύπτη Πέτρου Γεωργαρίου.
Ο Δήμος Μόρελαντ πληρώνει τα έξοδα κατασκευής του έργου, η δε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και η "Παλλακωνική Αδελφότητα" αναλαμβάνει τα έξοδα κατασκευής της βάσης.
Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου παρουσία πολλών επισήμων. Ανάμεσά τους και εκπρόσωποι του δήμου Σπαρτιατών.
(Ανατύπωση από την εφημερίδα "Νέος Κόσμος", 20 Νοεμβρίου του 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου