Ενημερωτικό Δελτίο του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» [Πολιτιστικός - Προοδευ

Thursday, 26 July 2007

Ο Θ. Κασσίμης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 2ου Παλλακωνικού Συνεδρίου Αποδήμου Ελληνισμού

Τα θεμέλια μιας πιο βαθιάς και ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στη Λακωνία και στις χιλιάδες των ξενιτεμένων της έρχεται να βάλει το δεύτερο, Παλλακωνικό Συνέδριο Αποδήμων Ελλήνων που άρχισε στις 25 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή στη Σπάρτη. Μία εκδήλωση που άρχισε πλέον να αποτελεί θεσμό μετά από το πρώτο «πείραμα»- συνέδριο του 2004, διεκδικώντας για το μέλλον μία πραγματική συνένωση δυνάμεων.

Αυτό διαφάνηκε από την πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, την έναρξη των οποίων κήρυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης, διατυπώνοντας την ευχή για παραγωγικότητα του θεσμού στη λήψη σημαντικών δράσεων τόσο σε σχέση με την παρουσία των Ελλήνων στις κοινωνίες όπου ζουν όσο και για την προσέγγιση των νέων γενεών στη χώρα των παππούδων τους.


Η κυβέρνηση νιώθει την αγωνία και το όνειρο των αποδήμων Ελλήνων, τόνισε ο κ. Κασσίμης, μεταφέροντας στους συνέδρους θερμό μήνυμα από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, γι' αυτό και προσπαθεί, όπως εξήγησε, να αξιοποιήσει περισσότερο τα εργαλεία πολιτικής προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανοί η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός σε κάθε γωνιά της γης, με δράσεις που θα μπορούν να αξιοποιηθούν και στο μέλλον.


Ο υφυπουργός, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε επίσης σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια, όπως το ασφαλιστικό των ομογενών στην Αυστραλία, ενημερώνοντας ότι έχει λυθεί οριστικά και δεν απομένουν παρά κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες από αυστραλιανής πλευράς για να υλοποιηθεί η διμερής συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου.


Ειδικά για την Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κασσίμης, ξεκινά από τον προσεχή Σεπτέμβριο - που είναι η περίοδος των διακοπών για τα παιδιά της εκεί ομογένειας- ένα ειδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα φιλοξενίας τριών εβδομάδων, εκ των οποίων η μία θα είναι αφιερωμένη -σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- στους τόπους καταγωγής των φιλοξενούμενων νέων ώστε να μπορούν να γνωρίζουν και τη γη των παππούδων τους.


Αυτή η πατρίδα που δεν μπόρεσε να σας κρατήσει εδώ, σήμερα έχει μία μεγάλη αγκαλιά για να υποδεχθεί εσάς και τα παιδιά σας, επισήμανε ο υφυπουργός, κάνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους να παραχωρήσουν τις θέσεις τους και να δώσουν τη "σκυτάλη" στους νέους, για να προσφέρουν το όραμά τους.


Ο κ. Κασσίμης έκανε αναφορά και στις δράσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για νέους και στα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών μέσω Διαδικτύου. Εξίσου σημαντική είναι και η δημιουργία δικτύων για νέους μέσω πάντα του Κυβερνοχώρου.


Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πόσο βαρύνουσα είναι η επιρροή της θέσης των αποδήμων στις χώρες όπου ζουν, στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.


Στη σημερινή, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η περιφερειάρχης Πελοποννήσου Αγγέλα Αβούρη, οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο δήμαρχος Σπάρτης Σαράντος Αντωνάκος, εκπρόσωποι των Λακωνικών Ομοσπονδιών Αποδήμων και φυσικά ο νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας που διοργάνωσε το συνέδριο.


Στην ανά τον κόσμο ελληνική ομογένεια η Λακωνία έχει ένα μεγάλο κομμάτι επιτυχημένου Ελληνισμού να επιδείξει. Ενός ελληνισμού που δεν ξέχασε την ιδιαίτερή του πατρίδα και τη στήριξε με υποδομές που αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της περιοχής. Σε αυτό αναφέρθηκαν όλοι σχεδόν οι ομιλητές στους χαιρετισμούς τους, πρωτοστατούντος του κ. Ευσταθίου.


Μιάμιση Λακωνία είναι έξω από τη Λακωνία, είπε ο μητροπολίτης, εκφράζοντας την περηφάνια, αλλά και την ευγνωμοσύνη του για τους ομογενείς από την περιοχή, που έχουν βάλει τη «σφραγίδα» τους στη μητρόπολη και σε δώδεκα φιλανθρωπικά ιδρύματα αυτής.


Ο κ. Ευστάθιος, κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία των αποδήμων Λακώνων που έχτισαν την αρχαιότερη εκκλησία στη Νέα Ορλεάνη το 1864, εξήγησε ότι συνειδητά ή εν αγνοία τους οι Έλληνες της Διασποράς επιτέλεσαν ιεραποστολικό έργο σε κάθε γωνιά της γης. Ο ίδιος επισήμανε τη σημασία της αμφίδρομης σχέσης Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, αλλά και του έργου που επιτελεί η Εκκλησία με τα κατηχητικά σχολεία και το αξιόλογο εκπαιδευτικό σύστημα σε χώρες όπως επί παραδείγματι η Αμερική.


Οι Λάκωνες πρέπει να συναντώνται και να αλληλοενημερώνονται, είπε ο κ. Σκανδαλάκης, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για αυτό το συνέδριο, ως Λάκων, πολιτικός, αλλά πάνω από όλα απόδημος, όπως είπε. Η Λακωνία έχει δώσει πολύ «δυναμικό» σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ήταν από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες που αναζήτησαν νέες πατρίδες χωρίς να ξεχάσουν ποτέ τον τόπο τους.


Η Ελλάδα, είπε ο ίδιος, έχει αρχίσει να προσφέρει και πρέπει να προσφέρει περισσότερα ώστε να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι δεν υπάρχει μόνο παρελθόν, αλλά και παρόν και μέλλον για τη Λακωνία. Γι' αυτό αφιέρωσε σε όλους τους απόδημους Λάκωνες το βιβλίο του με τίτλο «Ελληνική Διασπορά - η δύναμη του Ελληνισμού», ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης για ό,τι έχουν κάνει.


Ως μέρα χαράς και δημιουργίας χαρακτήρισε τη σημερινή, ο νομάρχης κ. Φούρκας, ευχαριστώντας τον κ. Κασσίμη για τη στήριξη του συνεδρίου που έχει στόχο να χαράξει νέους άξονες δράσης.


• Δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου


Η συμβολή του απόδημου Ελληνισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και οι νέες επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει εδώ και μία διετία ο νέος αναπτυξιακός νόμος συζητήθηκαν τη δεύτερη μέρα των εργασιών του 2ου Παγκοσμίου Παλλακωνικού Συνεδρίου Αποδήμου Ελληνισμού που διεξάγεται από τις 25 Ιουλίου στη Σπάρτη.


Το συνέδριο, όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Δημήτρης Κοντός, συνιστά και μία σημαντική ευκαιρία ώστε η εθνικά ωφέλιμη παρουσία των Ελλήνων στα διάφορα παγκόσμια κέντρα εξουσίας και στην επιστημονική και οικονομική πρωτοπορία της εποχής να γνωστοποιηθεί, να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί καλύτερα από όλους, κράτος και κοινωνικούς φορείς.


Χρέος και ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας είναι να παρέχει κίνητρα, διευκολύνσεις και εργαλεία που θα προσελκύσουν τις παραγωγικές δυνάμεις του Ελληνισμού από όλο τον κόσμο. Σκοπός της πολιτικής άλλωστε είναι, όπως πρόσθεσε ο κ. Κοντός, η δημιουργία και ενδυνάμωση ενός ισχυρού αμφίδρομου δεσμού που προϋποθέτει και το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης των ομογενών, όπως επίσης μεγάλη σημασία έχει και το θέμα της παροχής δικαιώματος ψήφου.


Ο κ. Κοντός, αναφερόμενος στη Λακωνία, τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας συνεχώς, καθώς είναι ένας νομός με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν, αφού η ανεργία ανέρχεται μόνο σε 4,9% και το ποσοστό απασχόλησης φθάνει το 74,1%, δύο από τις καλύτερες επιδόσεις σε εθνικό επίπεδο που δημιουργούν ευοίωνη προοπτική για το μέλλον.


Η Λακωνία εξάλλου, όπως φαίνεται και από την καταγραφή των αποτελεσμάτων του νέου αναπτυξιακού νόμου -που παρουσιάστηκε στο συνέδριο- ο οποίος εφαρμόζεται από το 2004 προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού από τα 59 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκαν τα 56, με συνολικό κόστος 47 εκατ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 22,4 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών η μερίδα του λέοντος αφορά τον τουρισμό, ενώ οι συνολικές επενδύσεις προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν 147 νέες θέσεις εργασίας.

No comments:

Post a Comment