Για να αποτίσει φόρο τιμής στην αρχαία Ελλάδα και τους φιλοσόφους της εποχής, το Πανεπιστήμιο Φλίντερς Νότιας Αυστραλίας αποφάσισε την ανέγερση προτομής του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, σε κεντρικό σημείο του προαυλίου του.
Με αφορμή την κίνηση αυτή, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Λόγος» -που εδρεύει στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο- διοργανώνει το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, μεταξύ 2.00 και 4.00μμ., ειδική εκδήλωση με τίτλο «Αριστοτέλεια 2016», στην οποία θα παραστούν φοιτητές του Ελληνικού Τμήματος, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της παροικίας για να τιμήσουν το γλυπτό το οποίο φιλοτεχνήθηκε με δωρεά του Συλλόγου Χαλκιδικαίων Νότιας Αυστραλίας και θα κοσμεί μόνιμα το προαύλιο του Πανεπιστημίου.
«Ο Σύλλογος Χαλκιδικαίων Νότιας Αυστραλίας αποφάσισε να επενδύσει $25.000 ώστε η προτομή να τοποθετηθεί σε μαρμάρινη βάση και μεγάλος αριθμός ομογενών αρχιτεκτόνων και μηχανικών εργάστηκε εθελοντικά έτσι ώστε σήμερα χιλιάδες φοιτητές από την Αυστραλία και όλο τον κόσμο να στέκονται με σεβασμό μπροστά στην προτομή αυτού του μεγάλου δασκάλου της ανθρωπότητας» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Λόγος», κ. Μιχάλης Τσιανίκας.
«Με την εκδήλωση αυτή τιμούμε, για μια ακόμα φορά, τον εμβληματικό αυτό αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και, με την ευκαιρία, δίνουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να παραλάβουν τα βραβεία τους στην καθιερωμένη τελετή απονομής, αλλά και να μιλήσουμε για τη νέα πρωτοβουλία και συνεργασία που ξεκίνησε και ήδη ολοκλήρωσε το Τμήμα μας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης πέρυσι το καλοκαίρι στην Ελλάδα».
Μαζί με το δάσκαλό του, Πλάτωνα, ο φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας Αριστοτέλης είναι σημαντική μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου. Η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα και, σύμφωνα με σύγχρονους ιστορικούς υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.
Η σκέψη και οι διδασκαλίες του Αριστοτέλη, που συνοπτικά περιγράφονται με τον όρο αριστοτελισμός, επηρέασαν για αιώνες τη φιλοσοφική, θεολογική και επιστημονική σκέψη έως και τον ύστερο Μεσαίωνα.
To σύνολο της επιρροής του συχνά τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων σε παγκόσμια κλίμακα προσωπικοτήτων όλων των εποχών με τη μεγαλύτερη επιρροή, μαζί με τον δάσκαλό του, Πλάτωνα, και τον μαθητή του, Μέγα Αλέξανδρο.
«Με την αναμόρφωση του χώρου, ο Αριστοτέλης πρυτανεύει και επιβλέπει και είναι αδύνατο να μην αισθανθεί κανείς συγκίνηση με την επιβλητική του παρουσία στο κέντρο του πανεπιστημίου.
«Είναι μια ευκαιρία για τον ελληνισμό -και όχι- να δώσει τη δέουσα προσοχή στην επιρροή που άσκησε η Αρχαία Ελλάδα και οι φιλόσοφοι της εποχής σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ένας ακόμα τρόπος να συνειδητοποιήσουν όλοι πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φλίντερς και γι' αυτό πρέπει να διαιωνιστεί και για τις επόμενες γενιές» κατέληξε ο κ. Τσιανίκας.
No comments:
Post a Comment