Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Έφυγε πρόωρα ο Τάκης Νικολόπουλος

Ο «Κολοκοτρώνης» στις παρελάσεις στην 5η Λεωφόρο
Συγκλονισμένη είναι η Ομογένεια της Νέας Υόρκης από τον αδόκητο θάνατο του Παναγιώτη Νικολόπουλου, του γνωστού «Κολοκοτρώνη», που πάνω στο άλογό του, με την παραδοσιακή του στολή, την περικεφαλαία και το γιαταγάνι του, έδινε κάθε χρόνο το «παρών» στην εθνική μας Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

Ο Τάκης Νικολόπουλος έφυγε πρόωρα από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 56 ετών, στο διαμέρισμά του στην Σπάρτη, όπου βρισκόταν τις τελευταίες μέρες για σύντομη επίσκεψη.


Ράγισαν καρδιές το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών στην γενέτειρά του Λογγάστρα, στη Λακωνία, όπου συγγενείς και φίλοι είπαν το στερνό αντίο σε έναν μεγάλο πατριώτη.


«Ένα παιδί φτωχό από ένα μικρό χωριό και από φτωχή οικογένεια, ξεκίνησε κάποια μέρα με εφόδιά του την πίστη του στο Θεό και την αγάπη του στην πατρίδα και ξενιτεύτηκε. Και εκεί που πήγε δε χάθηκε. Εκεί που πήγε όχι απλώς δε χάθηκε, αλλά διακρίθηκε και προόδευσε. Και είναι αυτό ένα γνώρισμα των ομογενών και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα και του ιδίου», τόνισε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, ο οποίος και έψαλε την νεκρώσιμη ακολουθία. «Μέσα στην καρδιά του έκλεισε δύο μεγάλα μεγέθη, την Ορθοδοξία, την πίστη στο Θεό και την αγάπη προς την αθάνατη χώρα μας, προς την πατρίδα μας» επισήμανε ο Μητροπολίτης Ευστάθιος και πρόσθεσε: «Αυτά τα δύο, τα είχε πάντα κατά νου, γι’ αυτό και στις δύσκολες στιγμές της ζωής του, πάντοτε την προσευχή του είχε για κίνητρο και την ευλογία του Θεού ζητούσε και γι’ αυτό δεν αστόχησε και πάντα γι΄αυτό επροόδευε. Και εκεί στην πρόοδό του δεν ξέχασε την αθάνατη χώρα μας, την οποία υπερβαλλόντος αγαπούσε και ήθελε ευκαίρως ακαίρως να προβάλει και με τα λόγια του και με τη στάση του να δείχνει και στους νεότερους έναν τέτοιο δρόμο φιλοπατρίας να ακολουθούν.»


«Χάσαμε έναν μεγάλο Έλληνα, έναν άνθρωπο διαμάντι, που η καρδιά του ήταν για όλο τον κόσμο», δήλωσε στο άκουσμα της θλιβερής αυτής είδησης ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Χρήστος Βουρνάς.


Συγκλονισμένος από τον αδόκητο θάνατο του Τάκη Νικολόπουλου δήλωσε ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Δημήτρης Φίλιος, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του.


«Ο γνωστός σε όλους Τάκης Νικολόπουλος ήταν ένας καλός φίλος και εκλεκτός πατριώτης. Πίστευε με πάθος στην Ελλάδα, υπηρέτησε πιστά τους εθνικοτοπικούς μας συλλόγους και την οργανωμένη Ομογένεια και έγινε γνωστός όχι μόνο στην παροικία μας, αλλά και στους Έλληνες της Διασποράς ευρύτερα, ως ο «Κολοκοτρώνης της Ομογένειας», αναπαριστώντας τον αρχιστράτηγο της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, έφιππο και με την παραδοσιακή στολή και περικεφαλαία στην εθνική μας παρέλαση», επισήμανε ο κ. Φίλιος.


Η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε από την Ελλάδα και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, για να τον αποχαιρετίσει, με τη σειρά της, και η ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης, την οποία με θέρμη υπηρέτησε εδώ και πολλά χρόνια.


Ο Παναγιώτης Νικολόπουλος γεννήθηκε το 1954 στη Λογγάστρα Λακωνίας, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Σπάρτης και σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε και διέπρεψε επαγγελματικά στο χώρο των εστιατορίων. Ήταν απόγονος του καπετάν Αντώνη Νικολόπουλου, οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821, τον οποίο ο στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του αποκαλεί διδάσκαλο εαυτού.


Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος του Συλλόγου Λογγάστρας Λακωνίας. Το 2005 εξελέγη Ύπατος Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά, την οποία είχε υπηρετήσει στο παρελθόν και για πολλά χρόνια ως Αντιπρόεδρος και Κυβερνήτης Ανατολικών Περιφερειών. Τιμώντας και την αρκαδική του καταγωγή, ήταν, επίσης, μέλος του ιστορικού αρκαδικού συλλόγου «Γέρος του Μοριά».


Εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στις εκλογές του 2008 και συμμετείχε ενεργά στην προώθηση του ετήσιου λαχείου για την παρέλαση.


Ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, όπου και έμενε.


Έγινε γνωστός στην Ομογένεια ως «Κολοκοτρώνης», αφού συνήθιζε να συμμετέχει έφιππος με την παραδοσιακή στολή και περικεφαλαία και με το περιποιημένο μακρύ μουστάκι του, στην ετήσια παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν.


Όπως ο ίδιος είχε τονίσει παλαιότερα σε δηλώσεις του στη GreekNews, ξεκίνησε βασισμένος σε μια ιδέα του πρώην προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής Χρήστου Βουρνά, «όταν το 1997 δεν ήρθαν οι Εύζωνες στην Παρέλαση, οπότε σκεφτήκαμε να κάνουμε αναπαράσταση του ήρωα του 1821, του μεγάλου στρατηλάτη Κολοκοτρώνη.»


Νυμφευμένος με την Αννα Νικολοπούλου είχε τρία παιδιά τα οποία αγαπούσε πολύ και φρόντιζε να τους μεταδώσει την αγάπη του για την Ελλάδα και κάθετι ελληνικό. Την 23χρονη Ελένη, η οποία τελειώνει φέτος το πανεπιστήμιο, τον 19χρονο Γιάννη ο οποίος επίσης φοιτά στο πανεπιστήμιο και την 15χρονη Μαρία, η οποία είναι μαθήτρια Λυκείου.

Πηγή: Greek News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου